• Optimaliseren van fysiotherapeutisch handelen bij LRP-patienten in Twente lees meer

Het optimaliseren van fysiotherapeutisch handelen


Het RNT is een netwerk van in Twente en in de Achterhoek werkzame fysiotherapeuten die als gezamenlijk doel hebben het verbeteren van fysiotherapeutisch handelen in de gezondheidszorg rond patiënten met klachten en aandoeningen van de wervelkolom.


In de moderne gezondheidszorg is sprake van nieuwe samenwerkingsverbanden waarin fysiotherapeuten een relevante rol willen spelen. Het netwerk fungeert als een organisatie die fysiotherapeuten helpt die nieuwe rol op te pakken, de therapie te verbeteren en verder te ontwikkelen.


De omvang van het fysiotherapeutisch handelen bij patiënten met nekpijn (NP) en lage rugpijn (LRP) staat onder druk. Andere organisaties bieden patiënten met NP en LRP behandelopties aan met vaak een duidelijker concept. Dat betekent dat fysiotherapeuten de kwaliteit van hun handelen transparanter, eenduidiger, efficiënter en effectiever dienen te maken. Het RNT probeert in dat proces een positieve bijdrage te leveren. Het RNT is zelf een monodisciplinaire organisatie maar werkt samen met organisaties van andere zorgprofessionals, zorg gerelateerde en financieel – maatschappelijke organisaties.


De belangrijkste stakeholders zijn de leden fysiotherapeuten zelf en indirect de andere fysiotherapeuten en fysiotherapie organisaties als het KNGF. De reguliere leden fysiotherapeuten leveren actief zorg aan de patiënten groep met aandoeningen van rug, nek en thorax en realiseren dankzij de netwerk activiteiten een toestroom van patiënten. De belangrijkste andere professionals zijn de tweede lijn medisch specialisten, nurse practitioners en verpleegkundigen. Daarna zijn zorgprofessionals in de eerste lijn zoals huisartsen en praktijkondersteuners relevant. Ook samenwerken met andere instituten die dezelfde populatie patiënten behandelen is zinvol.


Het netwerk werkt samen met het kennisinstituut Saxion hogeschool Enschede, en wel met het lectoraat gezondheid en bewegen. Het netwerk kan fungeren als gesprekspartner voor zorgverzekeraars, onderzoek instituten en patiënten verenigingen. Vertrekpunt voor die gesprekken blijft het realiseren van professionele en kwalitatief goede fysiotherapeutische zorg.